Markt mobiele toestellen groeit 3,5% naar 1,9 mld stuks

Markt mobiele toestellen groeit 3,5% naar 1,9 mld stuks

Markt mobiele toestellen groeit 3,5% naar 1,9 mld stuks

Vandaag werden we door dit bericht ondersteunt in onze visie dat de digitalisering van processen een enorme boost zal ondergaan.

"Het aantal wereldwijd verscheepte computerdevices (pc’s, tablets, ultramobiles, mobiele toestellen) komt in 2015 uit op 2,49 miljard stuks. Dat is een groei van 2,8 procent ten opzichte van 2014, stelt onderzoeksbureau Gartner. Vorig jaar werden er 2,42 miljard computerdevices verscheept. In omzet is er sprake van een daling ten opzichte van 2014, met 7,2 procent naar 226 miljard dollar. Exclusief wisselkoerseffecten was er sprake van een daling in omzet met 3,1 procent tussen 2014 en 2015.

De mondiale pc-markt zal naar verwachting met 2,4 procent in afzet dalen, naar 306 miljoen stuks. Dit komt vooral door stijgende prijzen in Europa en andere regio’s, veroorzaakt door dalingen van de waarde van munteenheden zoals de euro versus de dollar. Vendoren verhogen hun prijzen om winstgevend te blijven. Gartner verwacht dan ook dat bedrijven hun pc-aankopen uitstellen en dat consumenten de aankoop van een nieuwe pc uitstellen of kiezen voor een ander apparaat.

De markt voor mobiele toestellen, volgens Gartner zowel het grootste als meest winstgevende segment binnen computerdevices, komt in 2015 uit op een verwachte afzet van zo’n 1,9 miljard. Dat is 3,5 procent meer dan in 2014. Dit wordt met name gedreven door de komst van goedkopere midrange en starters-toestellen in opkomende markten. De afgelopen jaren steeg de gemiddelde verkoopprijs van mobiele toestellen door de focus op premium smartphones. De verzadiging van de smartphone-markt in met name westerse markten en markten zoals Japan en Zuid-Korea maakt een einde aan deze prijsstijging.

Voor het ultramobile segment (tablets en clamshells) verwacht Gartner een groei in afzet met 4,5 procent naar 237 miljoen stuks het lopende jaar. Ook hier is er sprake van een einde aan de snelle groei van het segment in de afgelopen jaren. De markt begint verzadigd te raken, zodat het ultramobile-segment vergelijkbaar wordt met dat van notebooks. Er is niet alleen sprake van verzadiging in volwassen markten, tablets ondervinden ook meer concurrentie van grote smartphones (phablets) en hybride modellen in opkomende markten.

Gartner verwacht dat een toenemend aantal gebruikers van high-end Android-devices zal overstappen naar iOS. Premium Android-device vendoren lukt het steeds minder goed om onderscheid en meerwaarde te bieden buiten technologie en functies om. Het iOS-ecosysteem biedt een sterk alternatief. Ondanks de hoge prijs van iOS-devices zoals de iPhone en iPad zal het merendeel van de bezitters ervan het komende jaar hun oude toestel met een nieuw Apple-device vervangen.

bron: Telecompaper

Bericht delen: